Uitleg F1 Sprint

F1 Sprint shootout

Wat zijn F1 Sprint Shootouts? Op de Formule1 kalender van 2023 zijn er zes van deze evenementen opgenomen. De eerste is de Grand Prix van Azerbeidzjan van dit weekend op het Baku Street Circuit, en het format heeft een kleine aanpassing gehad om de show te verbeteren.

Net als Bakoe krijgen het Belgische Spa-Francorchamps, het Lusail Circuit in Qatar en het Circuit of The Americas in Austin dit jaar voor het eerst te het evenement F1 Sprint Shootout. Oostenrijk krijgt zijn tweede editie, de Red Bull Ring was vorig jaar gastheer voor het format, terwijl Interlagos de hattrick krijgt met twee verbluffende spektakels in 2021 en 2022. Lees verder voor meer informatie over de Sprint Shootout.

Wat is een F1 Sprint?

Nu in zijn derde seizoen is F1 Sprint een 100 km lange sprint naar de geblokte vlag. Er zijn geen pitstops (tenzij je de pech hebt dat je erin moet duiken voor reparaties). Het is als een Twenty20 cricketwedstrijd, waarbij de nadruk ligt op aanvallen. Het nieuwe aangepaste formaat geeft teams slechts een uur training om gegevens te verzamelen, set-ups aan te passen, de banden te begrijpen en de auto’s af te ronden voor het komende raceweekend. Dat moet Vrije training 1, dat vrijdag op de plaats vindt, voorafgaand aan de Grand Prix-kwalificatie veel drukker en nog belangrijker maken voor de Formule1 raceteams.

Samenvattend: Vrijdagen bevatten nu een vrije training sessie en een standaard kwalificatiesessie om de startopstelling voor de Grand Prix van zondag te bepalen, terwijl op zaterdagen de 100 km-race verreden wordt. Dit gebeurd samen met een extra, voorafgaande kwalificatiesessie genaamd de ‘Sprint Shootout’.

Wat krijg je als F1 Sprint wint?

De punten voor de F1 Sprint-race blijven hetzelfde, met acht punten die worden uitgedeeld aan de winnaar, zeven aan de tweede plaats, zes aan derde en zo verder tot één op de achtste zowel coureurs als teams zullen punten registreren in hun respectievelijke kampioenschappen. Gezien het feit dat de F1-sprint nu in het raceweekend is opgenomen en eventuele incidenten de startposities voor de Grand Prix niet in gevaar zullen brengen, zouden coureurs meer stimulans moeten hebben om de 100 km-race, die meestal ongeveer een half uur duurt, door te drukken. 

Hoe bepaal je de startgrid voor F1 Sprint?

De startgrid komt dit jaar op een andere manier tot stand. Vorig jaar bepaalde de kwalificatie de startopstelling voor F1 Sprint – en het resultaat van die dash creëerde de grid voor het paradepaardje Grand Prix van zondag. Voor 2023 zijn er twee kwalificatie sessies. De eerste vindt nog steeds plaats op vrijdag, maar die sessie zal de startopstelling voor zondag bepalen. Een tweede, kortere kwalificatiesessie zal op zaterdagochtend plaatsvinden ter vervanging van de tweede oefensessie van een uur en het instellen van de startopstelling voor de Sprint. Dit zal bekend staan als de Sprint Shootout.

Kwalificatie en F1 Sprint Shootout

Minder tijd voor de kwalificaties. Elk segment in de kwalifiactie is korter. Q1 duurt 12 minuten, Q2 10 minuten en Q3 8 minuten. Elk wordt gescheiden door pauzes van 7 minuten. Nieuwe banden zijn verplicht voor elke fase, met mediums voor Q1 en Q2 en softs voor Q3.

Verschillende coureurs gaven hun mening over de veranderingen toen ze aankwamen op het Baku City Circuit, met zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton “absoluut” achter hen en tippen het weekend als het “meest opwindende” tot nu toe dit seizoen. “Ik denk dat het voor iedereen moeilijk zal zijn, maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje”, zei hij. “Wat een circuit om het te kunnen doen, waar inhalen mogelijk is – [we hebben] hier geweldige races gehad.

Waarom een Sprint Shootout?

Coureurs hebben in Q1 tijd voor twee runs, die elk gescheiden kunnen worden door een pitstop. De kortere toegewezen tijd in Q2 en Q3 betekent dat twee getimede ronden nog steeds mogelijk zijn , maar ze hebben geen tijd om te stoppen voor verse banden. Dat betekent meer druk om de klus te klaren bij de eerste run. Nu zaterdag in wezen een op zichzelf staand evenement is – waar de Sprint Shootout en F1 Sprint geen invloed hebben op de Grand Prix – brengt een probleem of incident in de Sprint het hele weekend niet in gevaar, wat in theorie coureurs zou moeten aanmoedigen om meer te pushen in de Sprint.

FP2 op een Sprint-weekend werd algemeen als zinloos beschouwd, omdat alle grote beslissingen met betrekking tot het instellen van de auto de vorige dag voorafgaand aan de kwalificatie moesten worden gedaan vanwege parc ferme-regels. Coureurs gingen niet veel uit in die sessie, omdat het weinig zin had om de auto te riskeren gezien het korte gat naar de F1 Sprint, die vorig jaar de startopstelling voor de race van zondag bepaalde.